ekologia modna jest podobno
Nikt, kto zna nasze ekscesy w kuchni, nie uwierzy, że to dobre było!
Możesz zrobić własną podróbę, potrzebujesz:
- płatki owsiane błyskawiczne, tak z pół paczki
- płatki musli i takie "Magusie" - płatki z biedronki, ok szklankę
- otręby
- orzechy włoskie, najlepiej mieszankę studencką, jakoś pół szklanki
- kilogram jabłek i gruszek
- sok z cytryny i pomarańczy
- masło, 1/4 kostki
- woda
- cynamon i goździki jeśli lubisz
- bułka tarta
a robi się tak:
spód:
rozpuść masło, wymieszaj je z płatkami, otrębami, dosyp orzechów, trochę wody, żeby powstała papka, którą można później wyłożyć na blachę posmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą... wiecie, żeby się nie przyjarało...
na wierzch:
obierz ze skórki jabłka i gruszki, pozbywając się nasion, ogonków, sińców, robaczków i innych syfów. owoce pokrój w kostkę, zagotuj w garnku na małym ogniu, tak by się wszystkie rozpuściły i zabulgotały. wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy do tegoż garnka, ile uważasz, dosyp odrobinę cynamonu i kilka goździków. wyłóż powstały mus na przygotowany wcześniej grunt z płatków.
I w końcu do piekarnika wrzuć na godzinkę lub więcej, ustawiając w temperaturze 150-170 stopni Pana Celsjusza.
po wyjęciu zjeść, a najlepiej zostawić w zacienionym, suchym, z dala od głodnych paszczy miejscu, na jakiś dzień. im starsze ciasto tym lepsze.
po wyjęciu z piekarnika:
5 komentarzy:
W.T. edit
można urozmaicić szrlotttę smarując spód-masę dżemem np truskawkowym, wiśniowym, śliwkowym
osobiście polecam każdy byleby był czerwony!
przyslijcie kawalek na IS:)
a tak w ogole jezeli zamieni sie maslo na margaryne to bedzie ciasto wegańskie wtedy:)
taki dlugi przepis! pozostane przy gofrach. pozdroowkaa:]
wygląda smakowicie !
Prześlij komentarz